Oemotståndlig foccacia på råg med rödlök, vitlök och basilika

Foccacia alltså, det måste ju vara det ljuvligaste brödet skapat. Tycker vi alla fall.

Så igår när Foccacia-magen cravade och jag tog fram vårt klassiska focaccia recept kände jag för att säsonga till det, som alltid. Så med nyskördade röd- och vitlökar och färsk basilika i högsta hugg provade jag mig fram till en Foccacia utöver det vanliga. Måste provas!

foccaciafoccacia
Foccacia på råg med rödlök, vitlök och basilika

25 g jäst
3,5 dl ljummet vatten
1 msk honung
1,25 dl olivolja
1 tsk salt
2,5 dl dinkelmjöl
2,5 dl rågmjöl
100 g rödlök
5 klyftor vitlök
En handfull basilika
Salt och olivolja

Så här går det till:

1. Skiva rödlöken och krossa vitlöksklyftorna. Lägg på en plåt med olja och salt. Rosta i ca 15 min på 200 grader.

2. Under tiden rör du vatten, olivolja, salt, honung och hackad basilika i en bunke.

3. I en annan bunke blandar du övriga ingredienser. Häll sedan över och rör i jästblandningen. Låt jäsa 30 min.

4. När jäsningen är klar oljar och saltar du en form och har ut degen däri. Tryck ner den rostade löken och klyftorna och låt jäsa 30 min till.

5. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Pensla på olja på foccacian och baka i ca 20 minuter. Nu är vi hungriga! Smaklig spis!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.