Vegetarisk Julmat
Det finns så mycket god vegetarisk julmat! Det är dags att ta även julen in i nutiden genom att blanda upp julbordet med lika mycket vegetariskt så vi numera äter till vardags.
Köttbullar och julskinka i all ära men det finns många anledningar till att börja välja vegetariskt istället. Det känns inte så där jättebra att glufsa i sig den ena köttstinna gaffelbiten efter den andra när vi vet att det ger hemska avtryck på miljön. Julen handlar trots allt om kärlek och att skänka glädje till världen både nära och långt bort.
Självklart man kan göra gamla klassiker i vegetariska tappningar men hemligheten i att lyckas ligger ändå i att skapa något helt nytt. Det är på sätt och vis lättare att imponera när smakaren inte vet vad den ska få än om hen kan jämföra med det köttiga originalet.
Ett tips är alltså att istället för att bjuda på vegetariska köttbullar ställa fram det betydlig mer tilltalande alternativet: rödbets- och sesambollar. Kommer garanterat bli mer uppskattat!
När det gäller redan köttfria recept som exempelvis bakverk är det inte riktigt samma sak. Då kan det funka bäst med ”veganska lussebullar”, som vi bjussar på nedan.
Vår vegetariska julmat (Uppdaterad med nya recept!)
Matigt – vegetariska julrecept
Fetaostgratinerad brysselkål med valnötter, recept här.
Glutenfri grönkålspaj med feta, recept här.