Bakning – Här hittar du glutenfria, laktosfria och veganska bak recept.
En skön söndagsförmiddag som denna kände jag (Lisa) för att baka lussebullar. Perfekt för att hinna få in snitsen innan det är dags på riktigt, tänkte jag. Men när jag hade blandat havremjölk och saffran i bunken upptäcker jag att jästen är för gammal! Nej! Så någon deg kunde det inte bli. Men som en […]
Ljuva äppelkaka, dig kan man aldrig få nog av! Denna häpnadsväckande dag då vi förutom att vakna upp till snöstorm i November dessutom vaknar upp till en oviss värld med en president skapar orosmoln och bedrövelse. Hur illa det än kan kännas tycker vi det allra viktigaste nu är att tro på världens godhet. Det […]
Äntligen, nu är det här. Ett av våra allra mest uppskattade skapelser har nu blivit till ett efterlängtat recept, med video och allt. Surdegskanelbullen! Det var när vi öppnade vårt hälsokafé vi förstod hur efterlängtad en lite hälsosammare och fylligare kanelbulle verkligen är. Det är ju inte för inte vi har en ”kanelbullens dag” här i […]
Nu när det är skördetid är det många som slänger överbliven frukt som kommer från deras trädgårdar. Detta är något vi tycker är tråkigt och slöseri med fin frukt. Vi har fått ihop minst 5 kg plommon som vi främst gjort plommonmarmelad på men vi behövde hitta på något annat med alla plommon. Därför kommer här […]
Äntligen äppeltider och det börjar klia i äppelpajs-bakar-fingrarna! Det här recepet är både glutenfri, naturligt sötat med dadlar och dessutom toppat med valnötter vilket gör den till ett perfekt mellis. Dessutom gör galette-formen den urlätt att få till! Helt glutenfri Den här galetten, eller äppelpajen, är helt glutenfri om du väljer garanterat glutenfria havregryn. Havregryn […]
Mug Cake är det perfekta mellanmålet som går att göra antingen enbart gott som en kaka eller också matigt och nyttigt. Själva principen är tydlig: kaka i kopp! I detta inlägg hittar du 2 olika mug cake recept! Mugcake frukost Vårt recept är nyttigt och mättande och passar perfekt till frukost. Du svänger ihop den […]
Raw Food Bollar har blivit ett slags ansikte för nyttiga godsaker. Att det faktiskt går att göra både gott och nyttigt. Bollarna är mer en egen smart godsak som helt enkelt passar väldigt bra att rulla än att den skulle vara en hälsokopia på chokladbollen. Visst är ingredienslistan förvånande lika men det går att variera […]
Dadelbollar är troligen det mest älskade nyttiga fikat. Faktumet att det går snabbt och är superenkelt i kombination med bollarna mättande egenskaper och så klart goda smak är nog orsaken till den stora dadelbollsframgången.
Midsommar är äntligen här och vi har nått årets ljusaste dygn. Är det inte fantastiskt? Midsommar förknippas så klart mycket med mat, sill, färskpotatis och den obligatoriska gräddtårtan med jordgubbar. Vi har som alltid ifrågasatt det klassiska receptet för en modernare, hälsosammare och miljövänligare variant
Är du också chokladälskare? Då vet du hur det kan vara när suget sätter in och man önskar att man hade en ljuvlig bit choklad (eller två) att sätta tänderna i. Det är då du ska svänga ihop den här superlätta chokladpajen med bara 5 ingredienser. Är du sugen på fler chokladiga recept hittar du de […]
Chokladbollar kan man inte få nog av! Oavsett årstid och klockslag är en chokladboll alltid rätt. Det är ju inte för inte som den toppar listan av mest sålda konditorivaror år efter år (om jag inte helt missminner mig). Det fina är att dem också går att få supergoda utan extra sötning, vi gör alltid våra bollar […]
Varför inte kickstarta denna första arbetsvecka 2017 med en underbar morotskaka? Kanske har du börjat juica till frukost och får mycket ”svinn” över? Då är det helt perfekt att baka goda och nyttigare mjuka kakor med. Morotskaka är bara så gott och påminner dessutom lite om våren, som faktiskt inte är alltför långt borta. Även om […]
Om du inte hunnit julbaka nåt ännu och bara ska välja ett enda recept till godisfatet i år vill vi slå ett slag för dessa godingar! Så läckra praliner med dadlar och jordnötter, smältande goda, enkla och dessutom lite nyttiga. Mumsiga dadelpraliner. God jul på er kära läsare! <3
Behöver det verkligen finnas nyttiga pepparkakor? Ja men vi tycker det! Om det går att göra lite bättre så känner vi att i måste försöka. Här är vårt försök på nyttiga pepparkakor som vi tycker blev riktigt gott! Konsistensen blir inte riktigt densamma men smaken supergod. Tänk på att cashewicingen smälter i rumstemperatur så om […]
Julens bästa: Raw julgodis Helt sockerfritt, glutenfritt, laktosfritt, vegan, raw och alldeles underbart gott. 24 bitar Här kommer en uppdaterad läckerhet som vi kom på för 2 år sedan medans vi var i Paris. Så gott raw julgodis och så passar den alla då den är både raw, sockerfri, vegansk och glutenfri.
En skön söndagsförmiddag som denna kände jag (Lisa) för att baka lussebullar. Perfekt för att hinna få in snitsen innan det är dags på riktigt, tänkte jag. Men när jag hade blandat havremjölk och saffran i bunken upptäcker jag att jästen är för gammal! Nej! Så någon deg kunde det inte bli. Men som en […]
3 recept till Chokladens dag Idag är det då den årliga Chokladens dag. Är det något vi älskar är det vår choklad, men man kan inte bara äta chokladkaka och praliner. Här tipsar vi om våra tre bästa choklad recept på bloggen som passar perfekt nu till chokladens dag. 1. Den enklaste & godaste kladdkaka […]
Pumpapaj, denna amerikanska höstfavorit Har du provat pumpapaj? Smakar så klart lite som pepparkaka eftersom det är så gott som samma kryddning. Men pumpapajen har ändå en alldeles egen smak av den kokta söta pumpan. Det är alltid lite knepigt när man ska ”nytta till” något som är så rakt igenom socker sött. Det finns […]
Ljuva äppelkaka, dig kan man aldrig få nog av! Denna häpnadsväckande dag då vi förutom att vakna upp till snöstorm i November dessutom vaknar upp till en oviss värld med en president skapar orosmoln och bedrövelse. Hur illa det än kan kännas tycker vi det allra viktigaste nu är att tro på världens godhet. Det […]
Antiinflammatorisk & Vegansk Pumpkin Spice Latte. Mmm va gott! Du vet de där lockande ha-begärsframkallande kampanjerna som Starbucks alltid bjuder på så här års. Dem syns framför allt om man befinner sig utomlands i någon storstad. En vacker mugg i höstiga färger och en fluffig kanelpudrad topp och så lite snirkliga ångor som fladdrar ovanför. Jag […]
Små söta veganska pumpor & halloweengröt Låt även halloweenmorgnarna få sitt genom att laga till en härlig halloweengröt med choklad och kokos. Det här receptet hittade vi på när vi bodde i Paris för två år sen, där halloween är hundra gånger större än här i sverige, riktigt smaskigt få vi säga! Recept här. Våra […]
Äntligen, nu är det här. Ett av våra allra mest uppskattade skapelser har nu blivit till ett efterlängtat recept, med video och allt. Surdegskanelbullen! Det var när vi öppnade vårt hälsokafé vi förstod hur efterlängtad en lite hälsosammare och fylligare kanelbulle verkligen är. Det är ju inte för inte vi har en ”kanelbullens dag” här i […]
Foccacia alltså, det måste ju vara det ljuvligaste brödet skapat. Tycker vi alla fall. Så igår när Foccacia-magen cravade och jag tog fram vårt klassiska focaccia recept kände jag för att säsonga till det, som alltid. Så med nyskördade röd- och vitlökar och färsk basilika i högsta hugg provade jag mig fram till en Foccacia […]
Nu när det är skördetid är det många som slänger överbliven frukt som kommer från deras trädgårdar. Detta är något vi tycker är tråkigt och slöseri med fin frukt. Vi har fått ihop minst 5 kg plommon som vi främst gjort plommonmarmelad på men vi behövde hitta på något annat med alla plommon. Därför kommer här […]
Idag hade vi kräftskiva så här får du kräftskiva mat förslag och ett recept. Smarriga vätternkräftor, nybakat kuvertbröd, cheddarpaj (tyvärr inte med på bilderna med ett gott alternativ till västerbottenpajen) och en fantastisk melon och fetaost sallad avnjöts i gott sällskap (recept på en härlig vattenmelon och feta sallad hittar du recept på här.) Brödet […]
Dessa trevliga små pumpa & ingefärsbollar kickar igång vilken sömnig förmiddag som helst, ta en till kaffet så får du garanterat en extra ”att göra”-punkt avcheckad från dagens lista. Ingefära en en riktig superfood som det går att göra massa smarrigt med. Vi brukar steka den med vitlök & chili för att få till en […]
På måndag är det Sveriges nationaldag och det ska firas ordentligt tycker vi! Och hur firar man bäst om inte med tårta!? Inspirerade skapade vi en härlig nationaldagstårta i blågult som dessutom är både sockerfri, glutenfri och helt växtbaserad. Ja, nu är det ju så att vi fick nöja oss med frysta blåbär eftersom den svenska […]
Nu ni! Rabarberns högtid är här och vi har hittat på ett helt makalöst saftigt recept! Rabarberkaka med mandel, kokos och dadlar, helt glutenfri, sockerfri och alldeles alldeles underbar. Ibland lyckas man så där extra bra med ett recept, så där att det bara pirrar till i magen och man undrar om man verkligen hittade […]
Det här med att äta gott som också gör gott är en väldigt bra grej, tycker ni inte? Vi försöker tänka så i alla recept vi lagar och nu i helgen blev det extra tydligt när vi bjöd på tårta till 45 personer när min (Lisa) brorsdotter Alma döptes. Våra rawfood tårtor blev mycket uppskattade […]
Banan glass alltså, säger bara det. Vilken magisk uppfinning! Bananpannkaka, banankaka, smoothies med krämig banan och massor massor mer. Men bäst? Åtminstone såhär års. NANACREAM en nyttig glass gjord på banan – bananglass! Bananglass – Nanacreammagi: Så gör du: Ta en övermogen banan. Bryt i bitar. Lägg i frysen. Ta sen fram. Mixa. Tillsätt gärna […]
Kära bloggläsare! Idag ska vi bjuda på ett recept som får fikaälskaren att jubla, chokladfantasten att ropa tjihoo! Och dietaren, hen säger: thank god, you saved my life! Men andra ord: en riktigt himmelsk godbit. Vi serverade dessa raw chokladbollar på vårt café i Jönköping inte som donuts men i rund form. De har helt […]
Påsken är äntligen här! Varför inte lägga lite nyttigt veganskt påskgodis i dina påskägg? Dessa små läckerbitar gör du utan ugn och socker, fullproppade med saker som är bra för dig. Miljöpåverkan är även lägre mot vanligt påskgodis då de är helt veganska! På vårt påskbuffé kommer vi att servera rosa kikärtsbiffar, ugnsgratinerad sötpotatis, och såklart […]
Äntligen är påsken här igen, en härlig tid att äta tonvis med ägg och träffa familjen igen. Det är vad vi älskar med påsken, det vi däremot inte tycker om med påsken är att denna högtid är byggd kring att konsumera socker! Vi bestämde att vi vill inspirera människor att äta mer hälsosamt och rent […]
Veganskt Bananbröd Vi utmanar dig idag att våga använda dina”gamla” helmogna bananer eller inhandla några från mataffären, ett bra sätt att undvika att kasta bort fantastisk god mat. Detta banan bröd slänger du snabbt ihop (bakas med bakpulver), det är sött (utan tillsatt socker) och lätt att göra hälsosamt (på andra mjöl än vete). Idag […]
Nyttiga Lussebullar Nu har vi dekorerat vår lägenhet med mer juldekorationen än vad du tror är möjligt, men vi älskar verkligen julen. Så synd att julmaten innehåller så mycket kött och socker. Vi har bestämt oss för att inspirera dig att äta nyttigare nu under julen genom att visa att det går att göra godsaker […]
Söndagar är perfekta för lite bullbak. Nu testar vi ett hälsosammare recept på kanelbullar till vårt hälsocafé, smaken blev toppen men det visuella behöver jobbas på!
Vad gör man då med alla blåbär man plockar denna blåbärssommar? Jo en blåbärspaj! Här kommer vårt recept på en lättlagad blåbärspaj: Blåbärspaj Recept: 500 gram blåbär 3 dl havregryn 1/2 socker/kokossocker 50 ml ekologiskt smör/rapsolja Så gör du: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, socker och smör i en bunke. Lägg blåbären i […]
Här är ett recept på en läcker rawfood kaka som kanske hittar sig in i sortimentet. Fullproppad med nyttigheter som cashewnötter, mandlar och blåbär. Raw Food Kaka med blåbär Botten 3 dl Mandelmjöl 1 dl Kokosflingor 6 st Dadlar 1/2 tsk Vaniljpulver 1 krm Salt 2 msk Sojamjölk Fyllning 6 dl Cashewnötter, blötlagda 0,5 dl […]
Har du testat pizza på grillen, den här sommarens stora grillsnackis? Man gör egentligen precis som vanligt: bakar en fin deg, kavlar ut på bakplåtspapper, har på en fin sås, lite smarrig topping och tillsätter rejält med värme. I det här fallet är det bara att lägga över pizzan på grillen. Antingen flytta över den […]
Slänga ihop en pannkaka tar bara några få minuter men oj va gott det blir! Pannkaka är faktiskt en av våra favoriträtter och vi lagar det minst en gång i veckan. Funkar både till frukost, mellis, lunch, förrätt eller efterrätt och perfekt nu på sommaren att ta med sig i naturen. Idag har vi samlat […]
Låter lite knasig va? Men det vi gillar med sockerkaka är den där mjuka, saftiga konsistensen som smälter i munnen. Med sin klassiska cirkelform med ett hål i mitten. En sådan fin kaka går utmärkt att göra utan socker men med massor av andra fiberrika, näringsrika och goda grejer i. Ett näringsrikt mellanmål och klassisk […]
Muffins är fantastiskt! Små, söta och perfekta att ta med sig både på picknicken eller på bilresan. Det bästa är att de går att variera i oändlighet med både smak och innehåll. Matigare, mindre, större eller sötare. Den här receptet är superenkelt att göra och vi har haft i lite stora vita bönor, som har […]
Äntligen köpte vi årets första liter med Svenska Jordgubbar, den säsongsfrukt som verkligen är värd att vänta på. Söta, lite syrliga och makalöst vackra eller som Ernst skulle säga: Lite sensuella… När vi nu fått tag på fantastiska jordgubbar ville vi göra ett recept som bygger på dem och vad är inte godare än en cheesecake? Så […]
Jag bläddrar igenom mitt dagliga feed i Pinterestflödet och utan att jag riktigt märker det har ögonen blängande fastnat på en morotskaka med ett lager vit krämig topping lika tjockt som bottnen. Det vattnas i munnen och den mörka orangeskiftande undre lagret talar till mig: det var såå länge sen du åt en morotskaka. Det […]
Vad gör man om man plötsligt blir sugen på focaccia men inte vill baka med vetemjöl? Man testar att baka med ekologiskt dinkelmjöl! Resultatet: Enkel, god och nyttigare variant på focaccia. Ett tips när man lagar eller bakar recept med få ingredienser är att jobba med bra råvaror. I detta recept använde vi ekologiskt stenmalet dinkelmjöl […]
Experimenterade lite i köket idag och resultatet blev inte alls dumt. En lyxig rawfoodkaka som vi smaskade på till 15-fikat! Cashewnötter, blåbär, mandel och vanilj består härligheten av, smakkompisar av rang! Att lägga cashewnötter i blöt låter kanske lite konstigt men det blir en härligt krämig och saftig grund till en kaka om man vill […]
Gör ditt eget nyttiga Surdegsbröd på Ekologiskt Enkorn, Dinkel & Råg-mjöl Helger är en perfekt dag för lite surdegsbakning (Surdegsbakning kräver oftast 2 dagar). Mat och hälso-intresserade som vi är har vi hållit på med surdegsbröd ett bra tag. Rawfood i all ära men ett surdegsbröd bakat på nyttiga, ekologiska och unika mjölsorter blir vi också […]
Sugen på nåt sött precis just nu? Då är det här receptet en räddare i nöden, men se till att alltid ha en burk blötlagda cashewnötter i kylen (det är bra till en massa härliga raw food desserter)